Andreas

B&C eljárás és mérőeszköz anyagrétegek tömörségének helyszíni mérésére (vizsgálati eszköz és módszer)

SZABADALOM P 02 00715(HU), EP 1.338.704(EU), ÁKMI 2747/2002. ÚT 2-2.124 ÚME

A B&C dinamikus könnyűejtősúlyos tömörség- és teherbírás mérő berendezés a Proctor-vizsgáalattal megegyező munkavégzéssel, a helyszínen betömörített réteg alakváltozási jellemzőiből határozza meg a tömörségi fokot. Mivel valamennyi ejtéshez tartozó süllyedési amplitúdó meghatározásra kerül, egyben a dinamikus teherbírási modulust is méri. A B&C (Bearing-capacity & Compaction-rate tester) berendezés a tömörségi fokot az ejtések hatására létrejövő alakváltozásból méri, nem függ a szemcsés réteg sűrűségi inhomogenitásától. Mérési pontossága ezért igen jó (± 2Trd%). A mérőeszköz kicsi, kezelése könnyű, 100 mérési adatot tárol, PC-re átküldhető. Nem tartalmaz izotópot, nem kell engedély alkalmazásához, szállításához, nem okoz egészségkárosodást és környezetszennyezést.
Két olyan értéket is megad a tömörségi fok mellett (Trw és TrE%), mely azonnal megmutatja mit a teendő a nem megfelelő mérésnél. Ha a nedvességkorrekciós tényező alacsony, akkor az anyag nedvességtartalmával van gond, ha a helyszíni relatív tömörség alacsony, akkor még tömöríteni kell. Alkalmazása új gondolkodásmódra szoktat, megváltoztatja az eddigi kivitelezői felfogást és rutinszerű munkavégzést tesz lehetővé.
A B&C tömörségmérés elve jelentősen különbözik a jelenleg EU-ban és Magyarországon használatos más tömörségmérő berendezésektől, melyek a tömörségi fokot közvetett módon, a sűrűség mérésével határozzák meg. Az izotópforrással működő nukleáris mérőberendezés, a kiszúróhengeres és homokkitöltéses mérés, illetve a gumimembrános vízzel mért térfogatot alkalmazó mérőeszköz mindegyike terhelt a műszer sűrűségmérés miatti, a víztartalom mérés miatti, valamint a viszonyításhoz használt Proctor-vizsgálat rdmax értéke miatti szórások halmozódásával, melyek a tömörségi fokban rossz megbízhatóságot (+/-5 Trr%) okoznak.
Laboratóriumok, mérnökirodák, kivitelezők, műszaki ellenőrök figyelmébe ajánljuk.

Referenciák

  • Közút építő vállalatok
  • Állami Közútkezelő Kht-k
  • Minőségellenőrző laboratóriumok

Bővebben

Részletesebb ismertetőt olvashat a B&C készülékről >>>

Translate »