Andreas

Egyéb fejlesztéseink

A-szonda

A földművek későbbi utántömörödésének, ill. beroskadásának elkerülése szempontjából alapvető fontosságú az építés folyamán a kellő tömörítés és a földmű teherbírásának vizsgálata. A városi burkolatok beroskadása a közműjavítások után, mind a mai napig igen gyakori jelenség. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a visszatöltések megfelelő időjárási körülmények közepette, megfelelő anyagú, gondos rétegenkénti tömörítés ellenére is megsüllyedhetnek. A jelenleg alkalmazott izotópos és statikus kontroll vizsgálatok nem jellemzik folyamatosan a visszatöltött talajrétegek teherbírását. 

A dinamikus tömörségmérés alkalmas a pontos mérésre, de folyamatos (mélységgel arányos) behatolási ellenállás mérésére csak az A-szonda képes.

Az általunk kifejlesztett mérőszonda alkalmas a helyreállítások, földművek elkészülte után annak teljes mélységében történő utólagos ellenőrzésére. A mérés akár centiméteres pontossággal kimutatja a visszatöltés folyamán nem kellően tömörített kis csúcsellenállású talajrétegeket, ill. talajrészeket.

Az eddigi megoldásokkal szemben az A-SZONDÁS mérés több szempontból is forradalmi újítást jelent.

Az A-SZONDA közvetlenül vizsgálja a talaj Ecs csúcsellenállását, mely jól jellemzi teherbírását. A mérőfejben történő mérés miatt a mérőrúd köpenysúrlódásával nem kell az eredményeket korrigálni, az közvetlenül a csúcsellenállást méri. Emiatt az eddigieknél pontosabb, folyamatos és objektív vizsgálati eredményeket szolgáltat a teljes vizsgált mélységben.

Az A-SZONDA olyan műszer, amely köpenysúrlódás nélkül mért, folyamatos eredménysort szolgáltatni képes. Az Ecs csúcsellenállás vizsgált talaj teherbírását jól jellemzi és jól értékelhető, megbízható mérési eredményt ad. A mérés könnyen, gyorsan elvégezhető a forgalom minimális zavarása mellett, így lehetővé teszi akár a szűk városi utcákon, vagy munkaárokban történő használatot is.

A mérés alkalmazásával kimutathatók a nem megfelelő tömörítettségű, nem kellően teherbíró, vagy elázott rétegek, üregek. Ezzel elkerülhető az utólagos megsüllyedés, a közműbontások helyreállításainál pedig a későbbi megsüllyedések elmaradnak. 
Az A-SZONDA új, mérnöki gyakorlatban figyelembe vehető paramétert, pontos mérési lehetőséget, magasabb minőségi szintet nyújt a helyszíni talajvizsgálatoknál, földmű minősítéseknél és módot nyújt a teherbírás építés közbeni, vagy utólagos ellenőrzésére.

Alkalmazási területek

  • közmű-helyreállítások tömörítésének, teherbírásának utólagos ellenőrzése
  • alapok, töltések tömörségének, teherbírásának mélységben folyamatos mérése
  • hídháttöltések tömörség-, teherbírás- és homogenitás vizsgálata
  • vonalas létesítmények földműveinek ellenőrzése 16 m mélységig
  • föld alatti üregek, vízfolyások, kimosódások helyének felderítése

Az A-szonda a Magyar Szabadalmi Hivatalnál 1588/99 sz. jogvédett szellemi termék, hasznosításához az AndreaS Kft. hozzájárulása szükséges.

Az A-szondánkat eladtuk, gyártását beszüntettük.

Elérhetőségünk:

Telephely/iroda: H-2040 Budaörs Sport u. 6.
Székhely: H-2030 Érd Rizling utca 26.
Tel: +36-70/381-4554
Honlapwww.andreas.hu
E-mail: mail@andreas.hu

Cégünk nagy tapasztalattal, szakértői háttérrel kínál mérnöki szolgáltatásokat megrendelői részére, melynek keretében a mélyépítés területén felmerülő minőségi, vagy technológiai kérdésekben nyújt segítséget. Innovációs termékeket, licenceket, know-how termékeket közvetítünk az US és az uniós piac között.
Publikációink száma 152db, Konferencia, előadás: 21db, tervek és szakvélemények közel 200db, szabadalom-mintaoltalom 25.

Translate »